Care e cel mai bun? Despre arhitecți prin ochii clienților

M-am întâlnit recent cu un antreprenor străin la sediul start-up-ului pe care l-a fondat anul trecut. Deși scopul întâlnirii nu era legat de arhitectură sau design, evident că am pus câteva întrebări despre cum a amenajat spațiul, cum a căutat arhitect, cum a ales arhitectul și alte întrebări pe care le pun deja din oficiu. Mereu am ceva de învățat despre așteptările oamenilor de la arhitecți. Ce urmăream era să văd de unde pornești să cauți arhitect în România când ești din altă țară. Ce am primit în schimb a fost o foarte clară imagine a 4 tipologii de arhitecți despre care tot aud și de la clienții noștri români. Ca idee, și străinii tot prin recomandări găsesc arhitecții, ca majoritatea oamenilor. Nu i-a găsit pe net, n-a făcut un call for architects, nu a cercetat cele mai bune companii din piață, n-a venit cu unul de-acasă. Din povești s-au conturat simplu portretele robot a 4 arhitecți, femei și bărbați, privite de clientul lor, un antreprenor străin care căuta să amenajeze un spațiu în centrul Bucureștiului:


Arhitectul ocupat este acel arhitect care este cu adevărat interesat de proiect, ar putea să facă un proiect bun, are timp pentru o primă întâlnire, își propune să revină în curând cu o ofertă, dar nu zice prea clar nici când și nici nu primești nimic de la el două săptămâni mai târziu.

Arhitectul scump este acel arhitect cu care ai putea lucra și de care îți place, însă practică niște prețuri care sar din bugetul la care te-ai gândit.

Arhitectul care le știe pe toate mai bine decât tine este acel arhitect care doar se preface că ascultă brieful (tema de proiectare), însă este evident că are viziunea proprie despre ce e mai bine pentru tine și businessul tău și nu se ferește să îți dea sfaturi despre asta.

Arhitectul perfect este acel arhitect care încape în buget, ascultă și respectă tema, este operativ cu partea de proiectare și face propuneri seducătoare vizual.


Discuția noastră a durat doar 30 de minute, pe ceas. Amândoi aveam altă treabă. Cu toate astea, situația lui a fost ușor de urmărit. Pe cine credeți că a ales? Pe arhitectul perfect, bineînțeles. Până la sfârșitul proiectului însă acest arhitect s-a dovedit a fi de fapt un bun arhitect de proiect care nu poate susține etapa de implementare, pentru că nu are acces la corespondentul în realitate al elementelor propuse pentru amenajare. Pe scurt, în mâinile lui proiectul a rămas proiect. Pentru descoperirea furnizorilor și managementul de proiect clientul și-a asumat toate sarcinile, ceea ce a însemnat extrem de mult timp și ce crezi că a mai însemnat? Proiectul s-a transformat în funcție de furnizori și au trebuit luate decizii de design noi pe care le-a luat tot el, din mers. Dacă vă întrebați cum arată sediul pot să vă spun că arată bine și funcționează. A fost un client abil, cu viziune, cu putere de adaptare la schimbările survenite. L-am întrebat pe conlocutorul meu cum ar proceda dacă ar lua-o de la capăt, știind aceste lucruri. Dacă ar alege vreunul din arhitecții cu care s-a întâlnit care ar fi acela? Ar căuta să găsească alții? Mi-a răspuns că presiunea timpului face ca aceste decizii să fie dificile și nu s-a gândit cum ar proceda a doua oară. Știe doar că nu ar lucra cu același arhitect. Nu e prima oară când aud că cel mai mare dușman al alegerii arhitectului potrivit este timpul. Și timpul costă bani, dar de data asta te costă pe tine dacă te grăbești.

 

Cum arată lucrurile din perspectiva arhitectului?


Arhitectul perfect nu există, există doar arhitectul perfect pentru tine. Arhitectul perfect este acela care își prețuiește munca, așa îți dai seama că o face cu responsabilitate. Arhitectul perfect probabil că pare puțin ciudat la început, pune-o pe seama experiențelor dubioase prin care a trecut până să vă cunoașteți. Dacă aveți curiozitatea, întrebați-i pe arhitecții din viața voastră despre experiențele bizare prin care au trecut de când practică arhitectura. Ce vreau să zic e că pot fi arhitecți buni și cei care la început suflă și-n iaurt. Nu contează atât de mult prima impresie cât contează rezultatele lor și un cadru clar de colaborare (oferta detaliată/contract). Urmează o colaborare lungă. Prima impresie nu e de ajuns.

Ca să îți dai seama care e cel mai potrivit arhitect pentru proiectul tău e bine să faci totuși o cercetare mai aprofundată. Poți căuta pe net recomandările și poate te ajută portofoliul. Apoi pe social media să vezi ce ton au, sau dacă au. Apoi un mail cu o temă de lucru și propunerea unei întâlniri. Dacă nu răspunde în timp util e și ăsta un răspuns. Astea sunt câteva filtre. E ok dacă arhitecții nu acordă o întâlnire fără să știe despre ce e vorba, nu înseamnă că sunt rău intenționați. Întâlnirile durează și poate nu se ocupă cu tipul de proiect de care ai tu nevoie.

Știu, să aloci timp ca să găsești arhitectul potrivit e o provocare. Poate te ajută să știi că este o investiție de timp, nu o pierdere. Investiția în amenajarea unui spațiu nou sau în construcția unei clădiri noi nu e ceva ce faci în fiecare zi. Pe termen lung, o temă detaliată și cât mai clară plus ceva timp de cercetare a opțiunilor poate să economisească foarte mult efort, chiar dacă manâncă timp. Deși nu am date specifice despre câți bani economisește un arhitect bun din buget până la sfârșitul șantierului, știu din proiectele noastre că sunt mai mulți decât costă proiectarea. Cum îți alegi arhtiect? Așa cum îți alegi orice partener – cu multă atenție și fară grabă.

Leave a Reply